Mijn rol als begeleider

 

Ik als begeleider  sta in het middelpunt van de belangstelling. Ik ben degene die mijn deelnemer vertelt hoe en wanneer hij/zij iets moet doen. Mijn deelnemer verwacht veel van mij. Naast mijn kennis en kunde over de training, verwacht hij ook aandacht van mij als begeleider. Ik moet mijn deelnemer stimuleren en motiveren om de gewenste doelstellingen te behalen.

Om dit te bereiken moet ik diverse rollen vervullen als trainer

 

Mijn rol als planner

Een goede begeleider plant de interventie, de tijd, de leeractiviteiten en de hulpmiddelen vroegtijdig. De rol als planner gaat mij redelijk goed af. Ik werk erg gestructureerd.  Dit is ook terug te zien in mijn interventies met mijn deelnemer. Ik kan haalbare doelstellingen formuleren die aansluiten bij de wensen en behoeften van de deelnemer.  Ik ben in staat om stapsgewijs samen toe te werken naar het behalen van deze doelstellingen.  Mijn persoonlijkheid en kwaliteiten sluiten goed aan op deze rol als begeleider. 

 

Mijn rol als instructeur

De kennis over de interventies en de coatings vaardigheden van de trainer staan hier centraal. Tijdens dit blok heb ik veel geleerd over gedragsverandering technieken en motiverende gespreksvoering. Dit heb ik dan ook ingezet tijdens mijn interventie. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van rapport building. Ook heb ik gebruik gemaakt van de kennis uit leerjaar 1 op het gebied van gedrag en presteren. 

Op het gebied van coaching ben ik erg gegroeid de afgelopen tijd maar er valt nog heel veel te leren. Zo zou ik graag nog beter willen worden in het blijven coachen terwijl mijn deelnemer bezig is met de beweegactiviteit. In dit soort situaties weet ik vaak niet wat ik moet zeggen en laat ik mijn deelnemer maar gewoon in zijn wezen. Mijn deelnemer gaf aan het fijner te vinden ook dán gemotiveerd en gestimuleerd te worden. Dit verschilt natuurlijk per persoon maar dit is wel een duidelijke skill die ik verder zou willen ontwikkelen.

Ik wil de komende periode gaan onderzoeken:

  • Wat de effecten zijn van verbale en non-verbale communicatie.
  • Hoe aan te sluiten bij de interesses en de belevingswereld van de deelnemer.
  • Hoe bepaalde standaard coachings zinnen te ontdekken en te gaan gebruiken in de praktijk.
  • Welke feedback mijn deelnemers en mijn stagebegeleiders mij kunnen geven.

 

Mijn rol als organisator

De begeleider heeft overzicht en bewaakt de lesopbouw en het lesverloop. Het organiseren van een training of interventie is vaak gepasseerd op een goede voorbereiding. Ik ben erg gestructureerd en ik bereid mijn werk altijd goed voor. Dit geeft mij houvast. Aan het begin van de interventie leg ik mijn deelnemer uit wat het doel is van de interventie en wat we gaan doen. Dit schept duidelijkheid voor de deelnemer. Ik vind het moeilijk om in te spelen op plotselinge veranderingen binnen mijn interventies. Ik kan snel in paniek raken bij veranderingen omdat dan het gevoel krijg de controle kwijt te raken. Bij het uitvoeren van dit project had ik hier minder last van omdat de interventies 1 op 1 plaatsvinden. In dit soort situaties kan ik de veranderingen beter begrijpen en er sneller en beter op inspelen. 

Een mogelijke oplossing hiervoor is een plan B verwerken in mijn voorbereidingen. Op die manier heb ik altijd iets om op terug te vallen indien er een plotselinge verandering plaatsvind. 

  

Mijn rol in de omgang

Het is belangrijk dat de begeleider een goede omgang met zijn deelnemer heeft. De begeleider moet enthousiast en servicegericht zijn. De begeleider is bewust van zijn verbale en non-verbale communicatie ten opzichte van zijn deelnemer. De begeleider motiveert en stimuleert zijn deelnemer om zo de gewenste doelstellingen te bereiken.

Deze rol gaat mij goed af. Ik vind het belangrijk om een goede band te creëren met mijn deelnemer. Ik ben erg mensgericht en vind het belangrijk dat er een vertrouwensband ontstaat tussen mij en mijn deelnemer. Ik heb aandacht voor het individu en probeer reflectief te luisteren. Ik toon enthousiasme en deskundigheid tijdens mijn interventies om zo gedragsverandering te realiseren. 

 

Mijn rol als evaluator

De begeleider evalueert op zijn gegeven interventies en de gemaakte keuzes. Hij kijkt of de gewenste lesdoelstellingen zijn behaald. Wat ging er goed en wat ging er minder goed? De trainer neemt deze feedback mee in zijn volgende beweegmomenten.

 Dit is een belangrijke rol voor mij als begeleider. Van gemaakte fouten kan ik leren en zo vervolgens mijn interventies beter en effectiever maken. Ik sta open voor feedback. Op die manier kan ik verbeterpunten vinden en verbeteren. Daarnaast kan ik op mijn eigen gedrag reflecteren.  Daarnaast stimuleer ik mijn deelnemer om te reflecteren op haar eigen gedrag om zo gedragsverandering te realiseren. 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb